Pyramidgruppspel

Med ett pyramidgruppspel kan man ha flera divisioner på samma nivå. Alla på den nivån går upp till en division på överliggande nivå.

Nackdelen med ett rakt gruppspel där man måste ta sig igenom alla divisioner är att det kan ta lång tid att komma till sin rätta nivå, om man måste börja från botten. Med ett pyramidgruppspel behöver man inte ta sig igenom alla divisioner utan hoppar istället mellan nivåer.

Om man tar ett exempel med 6 divisioner, där varje division tar 1 månad att spelar så behöver man minst 6 månader på sig i ett rakt gruppspel att vinna högsta divisionen. I motsvarande antal i ett pyramidgruppspel enligt bild så behöver man bara 3 månader på sig.

Slå på och ställa in pyramidgruppspel

Man slår på pyramidgruppspel under Inställningar / Tabellinställningar i Kontrollpanelen.

Under menyn Hantera tabeller så får man då en ny kolumn "Förälder". I den kolumnen ser man vilken som är den divisionens överliggande division. Alltså i vilken division man ska hamna om man går upp från denna division.

För att ändra detta så klickar man på kugghjulet för att hantera divisionen.

Om man hamnar under nedflyttningsstrecket så trillar man ned till någon av dom divisionerna där nuvarande division är angiven som förälder. Alltså, säg att Division 1 är angiven som förälder både i division 2 och division 3. Dom som trillar ner från division 1 hamnar då i dessa jämnt fördelat. Den ena i division 2 och den andra i division 3.

Det går att döpa om divisionerna om man vill att dom ska heta något annat än exempelvis Division 1, 2 och 3. I pyramidgruppspel kan det vara så att man vill att det ska heta Division 1, 2a och 2b istället enligt bilden nedan.

För att ändra namnet på en division så klickar man på kugghjulet och anger namnet i Anpassat namn.

Last updated