Kom igång

En kort beskrivning på hur du så snabbt som möjligt kommer igång. Endast dom viktigaste delarna nämns utan att gå in på detaljer.

Lägg till lag

Hoppa över detta om det rör sig om singelspel.

Lägg till alla lag som kommer att vara med i tävlingen. Detta gör du i menyn Lag / Lägg till lag.

Ange lagnamn och låt status vara kvar i Aktiv. Om du inte vet namnet just nu så kan du ange påhittade namn och ändra dessa senare för att kunna jobba vidare.

Lägg till spelare

Det finns två sätt att fylla på spelare till ligan. Antingen så lägger du som administratör till dem, eller så skapar dom ett konto och ansöker själva. Länken till ansökningsformuläret hittar du i Kontrollpanelen högst upp i vänstermenyn om du klickar på ligans titel.

Lägg till spelare som ska vara med i ligan och placera eventuellt dessa i ett lag om det är lagspel. Detta gör du under meny Spelare / Lägg till spelare.

Har du behov av att ange många spelare snabbt så kan du göra det under menyn Spelare / Lägg till många spelare. På varje ny rad anger du en spelare. På en rad kan du ange Namn och E-postadress genom att separera dessa med komma. Du behöver bara ange någon av dessa.

Exempel:

Jonas Svensson, jonas.svensson@ligaspel.se
emil.eklund@ligaspel.se, Emil Eklund
anders.andersson@ligaspel.se

Koppla spelare till lag

Om du administrerar lagspel så behöver du koppla spelare till ett lag. Detta kan göras antingen genom att välja spelare och där ange lag. Eller så kan du välja laget och där koppla spelare till laget.

Justera omgångens datum

Ange rätt datum för omgången genom menyn Omgång 1 / Ändra omgång / Ändra datum.

Start- och Slutdatum måste anges men Sista registrering är valfritt. Anger man en sista registrering så kan man inte längre rapportera resultat efter den tiden. Detta är bra om man vill försäkra sig om att inga sena resultat kommer in när man har påbörjat planeringen av nästa omgång.

Inställningar

Platser och banor

Om ni har flera banor och vill att spelarna ska kunna se och ange vilken bana dom ska spela på så anger ni detta här.

Poängsystem

Denna snabbguide förutsätter att du har använt dig av en mall för att sätta upp poängsystemet. Vill du justera eller skapa nytt så kan du läsa mer om detta under avsnittet Poängsystem.

Normalvärden

Här kan du ange hur många spelare eller lag som normalt spelar i varje division. Detta är bara ett riktvärde som kommer att användas när du skapar nya divisioner, men kan ändras senare per division. Samma sak gäller för Antal upp och Antar ner samt Antal möten.

Profil

Om du vill ge din liga ett mer unikt utseende så kan du lägga till en logotyp samt ändra färger.

Anpassad sida

Lägg till en anpassad sida om du vill lägga till en meny med information till spelarna. Till exempel en sida med era regler.

E-postmeddelanden

Ställ in om vilka typer av meddelanden dina spelare ska få. Fundera speciellt på om du vill att det ska skickas ut kalenderbokningar (mötesbokningar) samt påminnelser. Om du har skapat ett spelschema så skickas kalenderbokningar ut när du publicerar omgången. Om omgången redan är publicerad så skickas kalenderbokningar direkt.

Skapa divisioner

Under menyn Hantera tabeller lägger du till divisioner samt fyller divisionerna med spelare eller lag. Första omgången måste du flytta lagen eller spelarna manuellt genom Flytta markerade till. Efter första omgången kan systemet sedan själv hantera upp och nedflyttning genom gröna knappen Flytta automatiskt. Det går att dra och släppa spelare eller lag mellan divisioner genom den dubbelriktade pilen (upp och ner).

Spelschema

Hoppa över detta steg om ni inte har förbokade matcher utan att det är upp till var och en att spela alla matcher innan omgången är över.

Att lägga till ett spelschema är egentligen att lägga till bokade matcher i förväg så att alla möter alla. Detta kan göras manuellt eller genom en import, men enklast är att låta systemet generera dessa bokade matcher automatiskt. Detta gör man under Bokningar / Generera bokningar.

Återkommande tider

Inför första omgången måste man lägga till dom återkommande tider som spelarna eller lagen har till förfogande. I denna snabbguide så antar vi att det är ett enkelt schema med max 1 match i veckan, varje vecka. Men det går att skapa ett mer komplext mönster.

Välj dag och tid under en vecka när en match ska spelas. Ange eventuellt plats (t ex bana) och om du vill reservera denna tid till en viss division.

Högst upp på sidan "Generera bokningar" får du tips på hur många återkommande tider som ska sättas upp för att spela omgången så snabbt som möjligt. Anger du färre tider så går det också men tar då längre tid att spela omgången.

Förhandsgranska och skapa

Efter att du har skapat dina återkommande tider så klickar du på Steg 1: Förhandsgranska. Är du nöjd med upplägget så går du vidare och skapar dom bokade matcherna med Steg2: Skapa bokade matcher.

Publicera

För att i förväg innan publicering se hur tabellerna kommer att se ur så kan du klicka på ikonen med fyrkant och pil upp bredvid ligatiteln (markerad i bild nedan).

Och när du är redo att publicera omgången så gör du det med knappen Publicera omgång.

När du har publicerat omgången så vill du förmodligen kommunicera ut det till alla spelare.

De spelare som du som administratör lagt till, måste återställa sitt lösenord för att kunna logga in första gången. Det kan dom antingen göra via vanliga inloggningssidan (glömt lösenordet) eller följande länk: https://ligaspel.se/login/password/reset/.

Du kan låta systemet skapa en e-postlista åt dig utifrån vilka spelare som är med i aktuell omgång. Klicka på Spelare / Visa spelare i omgång 1 och sedan Funktioner / E-postlista.

Spela!

När omgången är publicerad och spelarna informerade så rullar det på av sig själv. Förutom att svara på eventuella frågor från spelarna så behöver du inte göra något förrän nästa omgång. Och då är det betydligt lättare att göra i ordning den omgången. Om vi antar att alla spelare eller lag är kvar och inga nya kommit in så publicerar du nya omgången på några minuter med dessa steg:

  1. Skapa ny omgång (i toppmenyn)

  2. Klicka på gröna knappen Flytta automatiskt (Hantera tabeller i vänstermenyn)

  3. Eventuellt förhandsgranska och skapa spelschema (Generera spelschema i vänstermenyn)

  4. Publicera omgång

Lycka till!

Last updated