Americano

Ställ upp som singelspelare, men spela dubbelmatcher och rotera partner efter varje match.

Americano är en populär spelform i framför allt padel. Men det fungerar lika bra i andra lagsporter där man spelar dubbel, så som tennis eller badminton. Americano kan spelas både som en turnering, under exempelvis en dag, eller som vanligt gruppspel som pågår under flera veckor och där man klättrar upp, eller trillar ner i divisioner.

Upplägget är så att man ställer upp som ensam spelare i en tävling, men blir lottad med andra spelare och sätts samman till lag. Vid varje match så roterar alla spelare så att det hela tiden bildas nya lag. Poängen som lagen får i sin match går till spelarna i laget. Får ett lag alltså 5 poäng i en match så får båda spelarna 5 poäng var.

När tävlingen är slut så har alla spelare spelat lika många matcher och fått olika mycket poäng. Den som har fått flest poäng står som segrare, alternativ flyttar upp en division om det är ett gruppspel.

Om man spelar Americano återkommande så behöver man inte skapa en helt ny varje gång. Man kan återanvända allt man har gjort genom att endast sätta upp en ny omgång.

Antal spelare

Det finns stöd för från 4 till 60 spelare, per grupp. Så skulle det finnas behov av fler än 60 så kan man dela upp det i flera grupper. Men det normala antalet spelare är ca 4 till 12 spelare per grupp.

Vilket antal spelare man än väljer så får varje spelare spela lika många matcher. Dom flest gånger så är det bäst att välja ett antal jämnt delbart med 4. Då spelar varje spelare alla rundor och ingen behöver stå över. Dessutom så får då samtliga spelare spela med alla andra spelare exakt 1 gång, och mot alla andra spelare exakt 2 gånger. Samma sak gäller med ytterligare 1 spelare (5, 9, 13...) men då får alla spelare vila en runda. För övriga antalet spelare så spelar varje spelare inte med eller mot samtliga andra spelare. Men antal matcher är lika för alla.

Följande gäller när man väljer antal spelare.

I tabellen ovan står x för ett värde. Så om x är 2 så är 4x = 8 och 4x+2 = 10.

Poängsystem

Det går egentligen att välja vilket poängsystem man vill till Americano. Det beror mer på omständigheterna, till exempel hur mycket tid som finns till förfogande för varje match. Om man anordnar ett gruppspel som sträcker som över flera veckor där varje match är 90 minuter lång. Då vill man välja ett system som tar ganska lång tid att spela. Läs mer under Poängsystem för några exempel. Om man anordnar en turnering där hela spelet ska vara över på några timmar, då bör varje match gå ganska snabbt. Många väljer då exempelvis ett spel på 32 bollar. Varje boll ger 1 poäng. Det kan alltså bli allt från 32-0 till 16-16 i en match. Alternativt så spelar man på tid för att få kontroll på hur långa matcherna blir. Testa systemet Relativ totalpoäng där man spelar tiden ut och får poäng procentuellt med antalet bollar man vinner. Om man exempelvis spelar om 10 poäng och matchen slutar 15-10, så delas poängen 6-4 ut.

Skapa en liga

Att skapa en Americano går snabbt. Du gör detta i 3 steg.

Steg 1: Ange klubbinformation

En klubb kan till exempel vara ett padel center. Men det kan vara vilken grupp som helst. Det viktiga att tänka på är att samtliga ligor man skapar samlas under samma "klubb". Webbadressen är själva länken som man vill ha, exempelvis https://ligaspel.se/mingrupp/

Steg 2: Ange liga

Det viktiga att tänka på i steg 2 är att välja Roterande partners (Americano) när man väljer speltyp. Annat som måste anges är ligans titel, vilken sport det gäller och även om den är offentlig eller sluten. Alltså om vem som helst kan vara med eller om ni är en bestämd grupp.

Steg 3: Poängsystem

I steg 3 får man välja bland olika mallar för poängsystem, som gör en hel del av jobbet åt dig. Det går också att låta bli att välja mall om man har några väldigt speciella önskemål. Annars så är det bästa att välja den mall som ligger närmast och sedan ändra. I detta exempel väljer vi Snabb match till 32 som mall för en turnering.

Efter detta steg är ligan är klar! Vi förflyttar oss sedan över till Kontrollpanelen för att lägga till spelare.

Lägg till spelare

I toppmenyn Spelare kan man välja att lägga till spelare en och en (med lite mer information), men det snabbaste sättet är att välja Lägg till många spelare.

Lägg till spelare med e-postadress och namn med ett komma mellan. Man måste inte ange en mejladress. Men om man gör det så får spelaren ett eget konto, vilket möjliggör följande:

  • Spelarna kan få kalenderbokningar och påminnelser

  • Spelaren kan logga in och registrera resultat

  • Spelarna kan kontakta varandra via systemet

  • Spelarna får en individuell rating

  • Spelarna kan ändra profilbild och inställningar

  • Om spelarna redan har ett konto så kopplas detta ihop och alla statistik samlas på ett och samma ställe

Skapa tabeller

Dessa spelare behöver sedan placeras i en grupp, eller division som det kallas i systemet. Börja med att klicka på +-knappen för att skapa en första division.

Klicka på checkboxen i rubrikfältet för att markera samtliga spelare. Välj sedan Division 1 i listan Flytta markerade till.

Nu är spelordningen klar och du kan se den under Schemalagda matcher / Visa spelschema.

Som ett valfritt steg kan man koppla på förbokade bokade matcher på detta. Detta brukar oftast gälla för gruppspel som pågår i flera veckor. Läs i så fall mer under Generera spelschema.

Titta även igenom Inställningar i Kontrollpanelen. Det är där man ställer in till exempel om det ska skickas ut kalenderbokningar eller påminnelser med mera.

Publicera

Som allra sista steg så klickar man på Omgång 1 i vänstermenyn för att först justera datum för turneringen eller gruppspelet. Datumen justerar man genom att klicka på Ändra omgång / Ändra datum.

Slutligen publicerar man omgången så att den blir synlig genom att klicka på knappen Publicera omgång. Har man satt upp bokade matcher, och valt att det ska skickas kalenderbokningar, så är det nu spelschemat skickas till alla spelare.

För att komma till sidan som spelare tittar på så kan man klicka på länken bredvid titeln (en box med en pil snett uppåt).

Nästa tävling

Om upplägget är detsamma vid nästa tävling så kan du återanvända det du har gjort och bara lägga till en ny omgång. Spelarna eller antalet behöver inte alls vara samma, utan det går bra att lägga till nya.

I toppmenyn lägger du bara till en ny omgång och sen fortsätter du bara med att Skapa tabeller. Om du vill att befintliga spelare ska flyttas till en ny division enligt upp- och nedflyttningsstrecken så klickar du bara på den gröna knappen "Flytta automatiskt". Annars flyttar du dom spelare dit där dom hör hemma.

Behöver du hjälp?

Vid frågor eller funderingar så är det bara att höra av sig till support@ligaspel.se. Vi brukar svara snabbt. Alternativt chatta på m.me/ligaspel

Last updated